Lehevaatamisi kokku

märts 06, 2015

Paraguay magus saladus

Kuigi suhkrulehte tunti tema kodumaal Paraguays juba väga pikka aega, oli see taim mujal maailmas veel mõnikümmend aastat tagasi suhteliselt tundmatu.
Guarani indiaanlased Paraguays tundsid suhkrulehe magusaid lehti juba sajandeid tagasi. Neid kasutati hingeõhu värskendamiseks ja mäluti meeldiva maitse tõttu. Suhkruleht oli oluline koostisosa rituaalse matetee koostises.
Tänapäeval kogub suhkruleht poolehoidjaid ka oma kodumaast kaugemal. Ilmunud on arvukalt mahukaid kokaraamatuid, kus õpetatakse kasutama suhkrulehte toitude valmistamisel, alustades lihtsatest hommikusöökidest ja jõudes kuninglike dessertideni. Suhkruleht on väärtuslik asendaja nii rafineeritud suhkrule kui ka sünteetilistele magustajatele.

Magusam kui suhkur
Paraguayst pärinev suhkruleht (Stevia rebaudiana) on 60−70 cm kõrgune taim korvõieliste (Compositae) sugukonnast. Lehed on piklikud, 3−4 cm pikkused. Väikesed valged õied on koondunud hõredatesse tipmistesse õisikutesse. Vili on väike lendkarvadega varustatud seemnis. Suhkrulehe lähedane sugulane on päsmaslill (Ageratum).
Taime tuntakse ka kohaliku nimetusega caa-ehe, mis tõlkes tähendab magusat taime. Paljudes keeltes tuntakse suhkrulehte ka meelehe või meetaimena. Mitmed taime nimetused viitavad sellele, et magusad ühendid on koondunud peamiselt tema lehtedesse.
Perekonna nimetus on antud Hispaania botaanikaprofessori Peter James Esteve auks. Liigiepiteet rebaudiana tuleb Paraguay keemiku dr Ovidio Rebaud’ järgi, kes esimesena püüdis suhkrulehe magususe saladuse jälile jõuda. Alles pärast Rebaud’ surma 1931. a avastaid prantsuse keemikud M. Bridel ja R. Lavieille magusa saladuse põhjuse. Suhkrulehele annavad magusa maitse glükosiidid, millest tuntuim – steviosiid − on sahharoosist kuni 300 korda magusam.
Ohutu ja kasulik
Aastasadu on indiaanlased kasutanud suhkrulehte peamiselt jookide, aga ka söökide magustamiseks. Vaid ühe lehega võis magusaks muuta tassitäie mõrumaitselist mateteed.
Euroopasse jõudis suhkruleht hispaanlaste vahendusel arvatavasti XVII sajandil ning erilist tähelepanu ta siin siis veel ei äratanud. Aasias, eriti Jaapanis hinnati suhkrulehte aga kõrgelt. Pärast pikaajalisi põhjalikke teadusuuringuid kuulutati suhkruleht ja tema saadused ohutuks. Jaapani teadlased avastasid, et suhkruleht omab mitmeid inimorganismile kasu toovaid omadusi, ning ennustavad taimele kuulsusrikast tulevikku. Nende prognooside kohaselt saab suhkrulehest tulevikus peamine looduslik magusaine.
Jaapanlased veendusid suhkrulehe ohutuses 1982. aastal. USAs anti ametlik luba suhkrulehe kasutamiseks toiduainete ja jookide koostises 2008. ja Euroopa Liidus 2011. aastal.
Steviosiidi on lisatud loodusliku magusainena karastusjookidele, teele, kohvile, mahlale, maiustustele, närimiskummile, jäätisele, marinaadidele, kastmetele ning seda kasutatakse ka suuhooldusvahendite maitsestamisel.
Steviosiidi eeliseks on looduslik päritolu ja see, et ei lisa meie organismi kaloreid ega tõsta ka veresuhkru taset.
Suhkruleht aknalauale
Esialgu võib suhkrulehe maitse tekitada võõristust ja pärast magusa maitse kadumist jääb suhu omapärane järelmaik.
Lisaks magusale maitsele on suhkrulehel ka omadusi, mis aitavad terviseprobleemide korral. Suhkrulehte on kasutatud vererõhu alandamiseks ning maksa ja neerude töö elavdamiseks. On täheldatud suhkrulehe põletiku- ja allergiavastast ning bakteri- ja pärmseentevastast toimet. Suhkrulehe abil on püütud vältida ja leevendada igemepõletikku, kaariest ja suuhaavandeid, kuna suuõõnes elutsevad bakterid ei suuda sellest toota hammaste lagunemist soodustavaid orgaanilisi happeid.
Inimeste huvi suhkrulehe ja tema saaduste vastu on viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud. Mitmel pool maailmas on rajatud suhkruleheistandusi.
Suhkruleheseemned on saadaval ka Eesti seemneärides. Miks mitte proovida seda salapärast taime ise kasvatada. Meie oludes on taim aga külmaõrn ja avamaal ei talvitu.
Arvestada tuleb ka sellega, et suhkruleht on lühipäevataim. Pikema päevakestuse puhul ei tooda ta magusaid ühendeid nii ohtralt kui oma kodumaal. Kuid ikkagi on põnev oma aknalaual suhkrulehte kasvatada.
Kodus kasvatatud suhkrulehte võib lisada toidule nii värskelt kui kuivatatult. Suhkrulehest valmistatakse veel siirupit ja ekstrakti. Eesti loodustootepoodidest võib leida suhkrulehetablette, -pulbrit, -ekstrakti, kuivatatud lehti. Rahvusvahelisel turul on suhkruleht tuntud peamiselt nimetusega stevia.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar